HU*BRAVELOVER

Maine Coon Cattery

Get Adobe Flash player

POLICISZTÁS VESEBETEGSÉG (PKD)

A policisztás vesebetegség, vagy angol nevének rövidítéséből PKD (Polycystic Kidney Disease), a macskák veleszületett betegsége, egy genetikai rendellenesség. A beteg állat veséjében születésétől fogva ciszták vannak jelen. Jellemzően mindkét vesét érinti. Ezek a vese állományának sorvadásához vezetnek, és a veseszövetek pusztulását okozzák. Mivel többszörös a ciszták jelenléte, ezért hívják „policisztás „ vese szindrómának.
Ha egy ciszta van a vesén, az már akkor is PKD pozitívnak minősül, és azt az állatot azonnal ki kell vonni a tenyésztésből. Amelyik állat beteg gént hordoz, abban minden esetben megfigyelhetők a ciszták.

Öröklésmenete autoszomális domináns. Domináns öröklődésről akkor beszélünk, ha az utód csak egyik szülőjétől örökölte a hibás gént. A recesszív örökődésmenet pedig azt jelenti, hogy mind két szülő hibás gént hordoz. A betegség nem fog kialakulni, ha az egyik szülő sem hordoz hibás gént, vagyis mind a kettő PKD negatív. A beteg gént hordozó állatban mindig megfigyelhetők a ciszták.

A ciszták a születéskor kisméretűek, de lassan egyre nagyobbak. A ciszták növekvő mérete károsíthatja a normál veseszövet, végül veseelégtelenséget okoz.

Mik a jelei a macskáknál? 

 – fogyás
 – depresszió
 – hányás
 – Polyuria (túlzott vizelés) és polydipsia (fokozott szomjúság)
 – letargia
 – vesenagyobbodás
 Hogyan diagnosztizálják a PKD-s macskákat?

Ultrahang: Ultrahang diagnosztika 98 %-os pontosságú, körülbelül 10 hónapos korban. Egy vesében egyetlen ciszta jelenléte is már PKD pozitívnak minősül.

Genetikai teszt: Egy speciális laboratóriumba végzik, közel 99,9 %-os pontossággal.

 Hogyan kezelik a PKD-t?

A PKD-re nincs gyógymód. Nincs mód a ciszták növekedésének lassítására és nem lehet őket eltávolítani. Mivel a vesék kezdik elveszíteni azt a képességüket, hogy kiszűrjék a méreganyagok.

 A kezelés a veseelégtelenségre a következők lehetnek:

Vényköteles diéta: Ez az étrend alacsonyabb százalékban fehérjét és kevesebb foszfort tartalmaz, mint a normál macskaeledel. Macskának fehérjére van szüksége a növekedéshez, izmok felépítéséhez és a szövetek javításához. Miután a szervezet felhasználja a fehérjét, salakanyagként karbamid keletkezik. A veseelégtelen macska nem képes megszabadulni a karbamidtól. Sérült vesék nem tudják a foszfort eltávolítani a vérből. Ez okozza a vérben a magas foszforszintet. A magas foszforszint miatt elveszítik a kalciumot a csontok.
Foszfor kötőanyag adható: tabletta vagy kapszula formájában.
A magas vérnyomás (hipertónia) : Gyógyszereket lehet előírni, ha a macska vérnyomása túl magas .
Antacidok és anti hányinger gyógyszereket lehet adni.