HU*BRAVELOVER

Maine Coon Cattery

Get Adobe Flash player

HYPERTROPHE KARDIOMYOPATHIE (HCM)


Hipertrófiás kardiomiopátia (HCM) a szívizom elsődleges betegsége, a szívizom megvastagodása minden nyilvánvaló ok nélkül. Ez az egyik fő oka a hirtelen szívhalálnak fiatal sportolók esetében is. HCM gyakran tünetmentes, a hirtelen szívhalálra nincs utaló jel. A klinikai lefolyása HCM-nek változó. Sok beteg tünetmentes, vagy enyhe tünetekkel. A tünetek közé tartozik a nehézlégzés (légszomj), mellkasi fájdalom, szédülés , fáradtság , ájulás és a hirtelen szívhalál. Gyakran előfordul, hogy a tünetek hasonlóak a szívelégtelenséggel.

Macskák esetén:

A HCM a leggyakoribb szívbetegség a macskáknál, a betegség folyamata hasonló az emberiéhez. A Maine Coon macskafajtánál megerősítést nyert, hogy a HCM egy autoszomális domináns öröklött tulajdonság. Számos macskafajtáknál fajtabetegség a HCM. Az első genetikai mutációt 2005-ben fedezték fel Maine Coon macskában. Az azonosított mutációt más fajtában nem találtak, de újabban mutációt azonosítottak Ragdoll macskafajtánál.

Ahogy az emberek esetén, macskánál sincs jelen a HCM a születéskor, de az idő előrehaladtával kifejlődik. Már azonosítottak a macskáknál 6 hónapnál fiatalabb korban és 7 évesnél idősebb korban.

Gyakran alakul ki bal szívfél elégtelensége (tüdőödéma). Leggyakrabban akut fájdalom és a hátsó végtagbénulással jár. Hirtelen halál is előfordulhat, de szokatlan .

HCM-re nincs gyógymód a macska esetén. Sok, de nem minden macska rendelkezik szívzörejjel. Sok macska esetén van szívzörej, de nincs HCM.

Gyakran az első jelei a macska HCM betegségére a szapora légzés/nehézlégzés, a szívelégtelenség miatt vagy akut fájdalom és bénulás miatt szisztémás thromboembolia. A macska az egyik vagy mindkét hátsó végtag funkcióját elveszti, a hátulsó végtagok hidegek, és jelentős fájdalommal jár. Fájdalom kezelése rendkívül fontos. A prognózis a macska sorsát illetően gyakran nagyon rosszak, emiatt az eutanázia egy lehetséges szempont.