HU*BRAVELOVER

Maine Coon Cattery

Get Adobe Flash player

FeLV - MACSKALEUKÓZIS

 Feline Leukemia Virus (FeLV)

A macskaleucosis a macskák egyik legveszélyesebb betegsége. Egy Retrovírus okozza, amely a fehérvérsejtek daganatos elfajulását idézheti elő. A fertőzött macskák közvetlen kapcsolattal, nyállal, orrváladékkal és leginkább vér a vér útján adják át a fertőzést,de a fertőzés akár a méhen keresztül is átjut, így akár fertőzötten is jöhet világra egy kismacska.

Tünetek:
A vírusfertőzés lappangási ideje nagyon változó, hosszú ideig is akár tünetmentes, majd sokszor egy meggyengült szervezetben vírusszaporodás indul meg, és okoz lázas tüneteket. A csontvelőben a fehérvérsejtek túlszaporodása miatt a vörösvérsejtképzésnek egyre kevesebb tere marad, így gyakori az egyre súlyosbodó vérszegénység kialakulása, fakó nyálkahártyákkal, gyengeséggel, levertséggel, étvágytalansággal, esetleg az oxigénszállítás csökkenéséből nehézlégzéssel. A fehérvérsejtek burjánzása számos szervet érinthet, így a tünetek is változatosak. A burjánzó túlszaporodása miatt gyakori a testtájéki (pl. áll alatti, térdalji) nyirokcsomók megnagyobbodása. A lép és májmegnagyobbodás miatt megnagyobbodott előhasi tájék jelentkezhet, sokszor általános lesoványodás mellett. Májelégtelenség esetén sárgaság is kialakulhat. Gyakori a bélrendszeri forma, amikor a vékonybél nyirokrendszerében burjánzó fehérvérsejtek okoznak bélfalmegvastagodást, idült hasmenést, hányást és következményes folyadékveszteséget, rugalmatlan bőrt, harmadik szemhéj előesést, beesett szemeket. Nem ritkák a légúti tünetek, a köhögés, nehézlégzés, melyet nem csak a hörgő körüli megnagyobbodott nyirokcsomók, hanem maga a lázas állapot, a vérszegénység és sokszor a légúti társfertőzések okoznak. Előfordulhat, amikor a vesék daganatos elfajulása idéz elő a veseelégtelenséget, és okoz sok ivást és vizelést, rossz közérzetet, hányogatást. A fertőzés idegrendszeri tüneteket is előidézhet. Ezeken kívül vemhes macskákban magzatkárosodást, vetélést is okozhat.

Diagnosztizálás:
Vérvizsgálatból egyértelműen diagnosztizálható. A betegség fertőzéstani tulajdonságai miatt (pl. hosszú tünetmentes lappangás, veleszületett fertőzés) nagyon lényeges a macskák szűrése vírustesztekkel.

Megelőzés, Kezelés:
Mindenképpen érdemes negatív vérteszt után a macskát azonnal védőoltásban részesíteni.
Macskaleucosis esetén legfontosabb teendő a beteg macska elkülönítése, hogy más macskákat ne fertőzhessen. Ezután tüneti kezelést és immunerősítést lehet alkalmazni, ameddig az állat általános életminősége nem romlik le teljesen.