HU*BRAVELOVER

Maine Coon Cattery

Get Adobe Flash player

DISZPLÁZIA


A diszplázia szó rendellenes fejlődést jelent. Az ízületeket alkotó csontvégek ill. az azokat borító porcfelületek nem illeszkednek megfelelően egymáshoz. Ebből az illeszkedési hibából eredően később részleges ízület ficam, porckopások, degeneratív ízületi elváltozások alakulhatnak ki a diszplázia típusától és súlyosságától függően. Súlyosabb diszplázia esetén komoly mozgászavar, állandósult izületi fájdalommal járó sántaság is kialakulhat. Ez macskáknál nem jellemző, mivel súlyos diszplázia esetén sem fognak sántítani, mivel testtömegük ehhez kevés. Ők általában tünetmentesek maradnak. Diszplázia formáit tekintve megkülönböztetünk csípőizületi diszpláziát (Hip Dysplasia HD) (leggyakrabban ezt szokták egyszerűen diszpláziának hívni), könyökízületi diszpláziát (ED) és vállizületi diszpláziát(Oszteochondrózis Dissecans OCD).

Megkülönböztetünk:

1. A betegséget hordozó, röntgennel is igazolható, a      betegséget is örökítő, de tünetmentes kutyát, ami kezelésre nem szorul.

2. A betegséget hordozó, röntgennel igazolható, a betegséget örökítő, a betegsége miatt mozgászavarral járó, sánta, kezelésre szoruló kutyát, amit klinikailag diszpláziás kutyának nevezünk.

A betegség lényege, hogy a csípőízületet alkotó combcsontfej nem illeszkedik megfelelően a medencecsont ízületet alkotó vápájába, ami az ízület részleges ficamodásával jár. Már az ízület részleges ficamodása illetve az ebből eredő gyulladás is mozgászavarral járhat, de az igazi fájdalmat és sántaságot a porckopások és az arthrózisok megjelenése okozhatja.
A betegség genetikailag öröklődik, hajlamosító tényezőként szerepelhet az állat gyors növekedése, táplálkozása, korai terhelése is.

A diszplázia kezelése enyhébb esetben gyógyszerrel lehetséges, súlyosabb esetben műtéti beavatkozás szükséges.

A csípődiszplázia megelőzésében fontos szerepe van a szűrővizsgálatoknak, amely során kiszűrik a tenyésztési szempontból aggályos szülőket így csökkentik a diszpláziával genetikailag terhelt utódok születését. Szűrése 1 és 2 éves kor között ajánlott, röntgenvizsgálattal történik altatásban.