HU*BRAVELOVER

Maine Coon Cattery

Get Adobe Flash player

EPILEPSZIA


Különböző eredetű agyműködési zavar, amelyet az agyvelő több idegsejtjének egyszerre történő kisülése okozta visszatérő rohamok jellemeznek, és különböző klinikai, laboratóriumi tünetekkel társulnak. ez egy bonyolult meghatározása az epilepsziának, de így helyes. Az a lényege, hogy rendszeresen visszatér és általában rohamokban nyilvánul meg. Két roham között a macska egészségesnek tűnik, gyakorlatilag semmiféle vizsgálattal semmiféle betegséget nem állapíthatunk meg. Miért alakul ki az epilepszia? Általában öröklődik. De lehet szerzett epilepszia is. Macskáknál a szerzett epilepszia viszonylag gyakori, mert gyakran éri őket baleset. Az agyat ért baleset után akár évekkel jelentkezhetnek epilepsziás rohamok. Macskáknál az epilepsziának különböző tünetei lehetnek, de a leggyakoribb az úgynevezett gravmal, vagy nagy roham. Ennek az a lényege, hogy rángógörcsök alakulnak ki. A macska hirtelen elfekszik, mind a négy végtagjával elkezd kapálódzni, fejét hátrafeszíti, és rángógörcsös állapotba kerül. Sokszor úgy rángatózik, hogy pufog ahogy veri magát a talajba. Ha magasabban fekszik mikor rájön a roham, akkor akár le is eshet. Ez rendszerint egy-két percig tart, nagyon ritka hogy hosszabb legyen, aztán jön egy megnyugvási szakasz, az lehet akár több óra is. Macskáknál ritka az epilepszia, kutyáknál sokkal gyakoribb, azonban macskáknál veszélyesebb, mivel a macska roham alatt öntudatlan. Kistestű állat lévén azzal hogy kapálódzik, főleg hogyha bele tud kapaszkodni valamibe, pl. a szőnyegbe, öntudatlanul húzza magát előre, bármit magára ránthat, beakadhat valamibe, balesetet szenvedhet. Ilyenkor nem szabad hozzányúlni, meg kell várni még vége lesz a rohamnak. Ha felmerül az epilepszia gyanúja állatorvoshoz kell fordulni, aki mindent elkövet, hogy kizárjon minden betegséget, és ha kizárt mindent akkor mondhatjuk ki hogy ez a cica epilepsziás. Az epilepsziás macskákat gyógyszerezni kell. Ha használ a gyógyszerezés macskánk teljesen egészséges életet élhet, de azt tudnunk kell, hogy az epilepszia gyógyíthatatlan betegség, csak rohammentessé tehető.

Ha epilepsziáról beszélünk van elsődleges ( öröklött, veleszületett) és szerzett, vagyis másodlagos epilepszia.
Elsődleges epilepszia diagnózisa, ha az okokat nem lehet azonosítani. Az agyban nincs semmiféle kimutatható morfológiai elváltozás. ( elhalás, gyulladásos góc, daganat, stb. ) Jellemzően genetikai oka van és nagyon fiatal korban jelentkezik. Epilepsziás állatot ki kell vonni a tenyésztésből!
Másodlagos, vagy szerzett epilepszia esetében esetében meghatározott oka van a jelenségnek. Az agyban van kimutatható morfológiai elváltozás. Ennek a hátterében rendszerint valami betegség áll. pl. vérszegénység, cukorhiány, májbetegség, toxikus anyagok, agydaganat, fejsérülés. Mivel morfológiai elváltozás váltja ki a rohamokat , így felismerhető az a betegség, mely az epilepsziát okozza. Az ilyen állatok a rohamok közti időben is mutatnak különböző tüneteket.