HU*BRAVELOVER

Maine Coon Cattery

Get Adobe Flash player

FIV- MACSKÁK FERTŐZŐ IMMUNHIÁNYOS BETEGSÉGE


 (FIV Feline Immunodeficiency Virus)

A macska-aids elnevezés az emberi HIV fertőzés hasonló immunhiányos tüneteiről kapta a nevét, de a korokozó csak macskafélékre veszélyes. A macskák vírusos immunhiányos betegsége egy nagyon veszélyes, gyógyíthatatlan megbetegedés. A fertőzött macskák testváladékaikkal adják át a fertőzést.


Tünetek:
A vírusfertőzés magas lázat, levertséget, étvágytalanságot, fogyást okoz. Az általános védekezőkézség csökkenése miatt másodlagos fertőzések alakulnak ki, változatos tüneteket okozva. Jellemző a szájüregi fekélyes gyulladás kialakulása. Gyakori az emberi HIV fertőzéshez hasonlóan a tüdőgyulladás és bőrfertőzések kialakulása. Előfordulhatnak idegrendszeri tünetek is.


Diagnosztizálás:
Vérvizsgálattal egyértelműen diagnosztizálható a betegség.


Megelőzés, (Kezelés):
Sajnos nincs forgalomban védőoltás a betegséggel szemben, így egyetlen amit tehetünk, hogy a kijáró és más macskákkal találkozó macskákat legalább ivartalanítjuk, hogy kisebb legyen a fertőződés esélye.
A betegség kezelésére is csak tüneti kezelést (pl. immunerősítő készítményekkel, a társfertőzések kezelésével) tudunk alkalmazni, és a fertőzött macskákat elkülönítjük társaiktól.