HU*BRAVELOVER

Maine Coon Cattery

Get Adobe Flash player

MÉHGYULLADÁS


A macskánál a klasszikus értelemben vett méhgyulladást, (ami a kutyáéval analóg,) kutyánál pyometriának, vagy gennyes méhgyulladásnak nevezzük. A macskánál ez a típusú méhgyulladás jóval ritkább mint kutyánál. ( A gennyes méhgyulladás egy súlyos és életet veszélyeztető állapot, amely gyors és drasztikus ellátást igényel.) Ennek élettani okai vannak . Röviden csak annyi, hogy ez a progeszteron hormon felelős ennek a méhgyulladásnak a bizonyos mértékű kialakulásáért. Macskában ritkábban emelkedik meg a szintje, mert csak akkor fordul elő ez a magas progeszteron szint, ha a petesejt leválik. Macskánál nincs minden ivarzás petesejt leválással, hiszen egy provokáltan ovuláló típusú állat. Ez azt jelenti, hogy csak a párzás során válik le a petesejt és alakul ki a progeszteron szint, tehát a méhgyulladások jóval ritkábban fordulnak ilyen értelemben elő.

Kétféle méhgyulladás van:

1. Cisztás jellegű méhgyulladás:
A cisztás jellegű méhgyulladás inkább idősebb, általában 5 év feletti állatoknál fordul elő. Olyan, lakásban tartott és ivartalanításon át nem esett nőstényeknél, akik mindig ivarzanak és egyszer - egyszer spontán ovuláció is létrejön. Ez a méhgyulladás ilyenkor alakul ki.

Tünetei:
Nagyon sokszor nem is veszi észre a gazdi, csak a macska lesoványodásából, szőrhullásából, nem megfelelő kondíciójából következtethetünk arra, hogy egy idült méhfolyamat van a háttérben. Tulajdonképpen ez egy lappangó betegség.

2. Gennyes méhgyulladás:
A méh gennyes gyulladását sokszor a női nemi szervekben lejátszódó hormonális változások idézik elő. Ivarzás („tüzelés”) alatt a spermiumok biztonságos áthaladása érdekében a szervezet a fehérvérsejteket kivonja a méhből. Ez a méh védekező rendszerének meggyengülését eredményezi, ami fertőzéshez vezethet. Emellett a „tüzelés” végeztével a vérben 8-10 hétig emelkedett marad a progeszteron hormon szintje, és a vemhességre készülve megvastagodik a méhet bélelő nyálkahártya. Ha többszöri ciklus („tüzelés”) során sem termékenyül az állat, a nyálkahártya tovább vastagodik és benne apró cysták alakulnak ki. A megvastagodott nyálkahártya váladékot termel, amely ideális környezet a baktériumok növekedéséhez. A magas progeszteron szint emellett gátolja a méhizomzat összehúzódását is.

Tünetei:
Leginkább attól függenek, hogy a méhnyak nyitott vagy zárt.
Ha a méhnyak nyitott, a méhből gennyes váladék ürülhet a hüvelyen keresztül a külvilágra. Ilyenkor a farok alatti részen az állat szőrén, bőrén, vagy a fekhelyén könnyen észrevehető nedves, gennyes foltok jelennek meg. Emellett jelentkezhet láz, bágyadtság, étvágytalanság is.

Ha a méhnyak zárt, a képződő genny nem tud kijutni a külvilágra. A méh üregében összegyűlik és a has kiteltségét okozhatja. A baktériumok által termelt toxinok a méhnyálkahártyán keresztül felszívódva az állat keringésébe jutnak. Ezeknél az állatoknál a betegség jelei gyakran nagyon gyorsan jelentkeznek, étvágytalanok, visszahúzódóak és bágyadtak lehetnek, emellett előfordulhat hányás, hasmenés is. A baktériumok által termelt toxinok károsítják a vesék vizeletkoncentráló képességét. Ilyenkor az állat több vizeletet ürít, illetve fokozódik a vízfelvétel is.
Ez a folyamat nyitott és zárt méhnyaknál egyaránt kialakulhat.
Egyértelműen a műtét a terápiás megoldás. A méhet és a petefészkeket el kell távolítani. Különös esetekben, ha nagyon értékes tenyészállatokról van szó, akkor azért konzervatív gyógyszeres kezeléssel is meg lehet próbálkozni, de csak akkor, ha ezt az állat általános állapota megengedi.
A gennyes méhgyulladás és cisztás jellegű méhgyulladás egymásba is átmehet.

Diagnosztizálása:

Gennyes méhgyulladás esetén jelentősen megnő a fehérvérsejtek száma és gyakran megemelkedik a globulinok (az immunrendszer által termelt fehérjék) mennyisége is. A toxinok vesékre gyakorolt hatása miatt a vizelet sűrűsége alacsonnyá válik. Hasonló eltérések a szervezetben máshol kialakult bakteriális fertőzés miatt is megjelenhetnek a laboreredményekben. Ha a méhnyak zárt, röntgenfelvételen gyakran kirajzolódik a gennyel kitelt méh. Ha a méhnyak nyitott marad, olyan kismértékű lehet a méhben összegyűlt váladék, hogy a röntgen felvétel nem vezet egyértelmű diagnózishoz.

Gyógyszerek is okozhatják:

Ugyanilyen változást eredményezhetnek a progeszteron származékot tartalmazó gyógyszerek is. Emellett az ösztrogén felerősíti a progeszteron méhre gyakorolt hatásait. Bizonyos esetekben a nemi szervek kezelésére olyan gyógyszereket használunk, amelyek mindkét hormont tartalmazzák.

Ha baktériumok jutnak a méhbe:

A méhet a méhnyak zárja el a külvilágtól. Az ösztrusz kivételével a méhnyak szorosan zárva van. Amikor ivarzás során kinyílik, a normál hüvelyflórát alkotó baktériumok könnyen bejuthatnak a méh üregébe. Ha a méh egészséges, a bejutott baktériumok gyorsan elpusztulnak, ellenben, ha a méh fala megvastagodott és cystákat tartalmaz, a körülmények nagyon kedvezőekké válnak a baktériumok szaporodásához. Emellett, mivel ilyenkor a méhizomzat nem tud összehúzódni, a bejutó baktériumokat nem tudja a méh eltávolítani magából.