HU*BRAVELOVER

Maine Coon Cattery

Get Adobe Flash player

PARAZITÁK


A bolhák nagyon szapora külső élősködők, petéiket a környezetbe lerakva gyorsan sokasodnak.
Tünetek:
A szőrzetben felelhető. A bolhanyál és a bolhaürülék, mint idegen fehérje erős allergén, így nem ritkaság, hogy akár egy bolhacsípés után is bolhaallergia (bolhaekcéma) alakul ki. A bolhák a vérszíváson túl az állatok könnyéből is isznak, így kötőhártyagyulladát is kialakíthatnak. Nagy mennyiségben elszaporodva hosszabb idő után egy kisállat esetében vérszegénységet is kialakíthatnak.
Megelőzés, kezelés:
Legfontosabb a megelőzés, vagyis a folyamatos és rendszeres bolhaellenes készítmények használata. Erős bolhásság esetén érdemes az állatok fekhelyét kitakarítani, esetleg a
környezetüket is bolhaellenes készítménnyel lepermetezni, hiszen a bolhák 90 %-a általában a gazdaállat fekhelyén van, petéit is oda rakja le.

A macskák külső hallójárat gyulladásának leggyakoribb oka a fülatkák okozta fertőzés. A mikroszkópikus nagyságú, pókformájú atkák a külső hallójárat bőrében apró járatokat ásva, abban táplálkoznak, a hallójárat mélyén petéket raknak.
Tünetek:
Az atkák fellazíjták a hallójárat bőrét, majd ronda külső hallójárat gyulladást okoznak. Az atkák és a gyulladás miatt a fül rettenetesen viszkethet, az állatok folyamatosan fülüket vakarják. A fülben jellegzetes fekete, törmelékes váladék alakul ki, mely akár el is dugíthatja a hallójáratot.
Megelőzés, kezelés:
Fülrühösség esetén nem elég a külső hallójárat gyulladását fülcseppekkel kezelni, hanem az atkákat is el kell pusztítanunk. Atkaellenes fülcseppek mellett hosszabb hatású nyakra cseppentős atkaírtóra is szükség lehet, hogy a petékből kikelő atkákat véglegesen kipusztítsuk.